5 API – tuote, palvelu vai jotain ihan muuta?

Yrityksen resurssi API-talodessa. Lähde: Marko Seppänen ja Marjukka Niinioja. 2018. API-talous 101, Alma Talent

Marjukka Niinioja

Tässä luvussa pohditaan APIn eri olomuotoja ja niiden merkitystä API-liiketoiminnalle ja APIen tekniselle kehitykselle. Luku vastaa kysymykseen mikä API on tai millainen tehtävä sillä parhaimmillaan voi olla osana yrityksen liiketoimintamallia ja IT-arkkitehtuuria.

Yhteenveto

  • Eri valmistajien tarjoamat esineiden internet -alustat antavat mahdollisuuden ohjata tai ainakin lukea lähes mitä tahansa eri tekniikoilla kytkettäviä laitteita ja sensoreita.

  • Usein rajapinnat on toteutettu integraationäkökulmasta asiakas- ja järjestelmäkohtaisesti

  • Rajapintojen avulla voidaan toteuttaa myös siirtymä fyysisten tavaroiden myymisestä niiden palvelullistamiseen, jossa fyysinen tuote ostamisen ja omistamisoikeiúden siirtymisen sijaan voidaan tarjota käyttötarpeen mukaan vuokrattavana tai muuten käyttöön otettavana palveluna.

  • Liiketoiminnallisesti ajateltuna API on ensisijaisesti resurssi, jota voidaan myydä ja ostaa, kuten mitä tahansa resursseja.

  • Rajaresurssit on tarkoitettu mahdollistamaan alustaan liittyminen, poistuminen sekä esimerkiksi omien tuotteiden, palveluiden tai tietojen päivittäminen tai lukeminen alustalta.

 

Kiinnostuitko?

The fundamental book on API Economy based on research and experience.

Be in touch: +358 40 535 9066 Jarkko, +358 40 838 7308 Marjukka,

or send email to info@osaango.com 

Finland

Tilaa ja lue

Osallistu somessa

Sivustosta

©2017 BY API-TALOUS101 / Osaango Oy